Veelgestelde vragen

Voordat je begint aan de lesmethode kan het goed zijn om je voor te bereiden op enkele vragen en voorwaarden. Wij ontvangt regelmatig uiteenlopende vragen over hun lesmethode en hieronder worden de meest bruikbare antwoorden op een rij gezet. De vragen kunnen inhoudelijk gaan over de lesmethode zelf, maar ook over voorwaarden als betaling en garantie.

Hoe gaat een spoedcursus in zijn werk?

De rijschool biedt in haar lesmethode een spoedcursus aan om in relatief korte tijd je rijbewijs te behalen. De voorwaarde voor het beginnen aan een spoedcursus is dat je je theoriecertificaat al behaald hebt. Zo kan de spoedcursus ingericht worden op de meest efficiënte manier, zoals het plannen van het rijexamen. Ook voor de spoedcursus geldt dat er een proefles kan worden aangevraagd om een reële inschatting te krijgen van het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Omdat er tussen de aanvraag van het rijexamen en de daadwerkelijk geprikte datum vaak zo’n 6 tot 8 weken tijd kan zitten, is het belangrijk dat je rekening houdt met een wachttijd voor de spoedcursus. Deze wordt zo ruim mogelijk ingepland, zodat je ongeveer 2 tot 3 weken voorafgaand aan het rijexamen kunt gaan beginnen met de spoedcursus. Het rijexamen zelf vindt plaats op de afsluitende dag.

Word ik bij een proefles van huis opgehaald?

Hoewel je bij het nemen van rijlessen bij je rijschool ervan voorzien bent thuis opgehaald en weer afgezet te worden, word je bij een proefles ook wel eens gevraagd om zelfstandig naar de rijschool te komen. De proefles van een uur begint op die plek en na afloop vindt er ook het begeleidend gesprek plaats waarin je geadviseerd wordt over je rijlessen. Als je besluit om definitief te gaan lessen volgens de methode van de rijschool, dan word je voortaan opgehaald en weer thuisgebracht. Als je wat verder weg woont dan de gemiddelde leerling, dan kan er een specifiek afhaal- en brengpunt afgesproken worden.

Kost de proefles mij iets?

De proefles is in principe gratis, mits je naar aanleiding van de proefles besluit om definitief te gaan lessen bij de betreffende rijschool en het advies wordt gegeven voor minimaal 15 lessen. De kosten voor de proefles worden in dat geval verrekend met de factuur van reguliere lessen. Besluit je om na de proefles niet in zee te gaan dan worden er kosten in rekening gebracht.

Wat zijn de kosten van een lessenpakket?

Pas na de proefles komt er een persoonlijk advies voor jou waarin staat hoeveel rijlessen je naar verwachting nodig hebt om je rijexamen succesvol af te leggen. Op basis van dit advies worden ook de kosten voor het lessenpakket opgesteld. De kosten vaneen lessenpakket hangen dus sterk af van dit zogeheten instapniveau. Op basis van je instapniveau wordt er een offerte opgesteld met alle kosten voor de lesmethoden

Kan ik ook lessen volgen voor mijn AM-rijbewijs?

Het AM-rijbewijs heb je nodig voor het rijden op een bromfiets. Bij verschillende rijscholen is het mogelijk om hiervoor een dagopleiding te volgen. Als voorwaarde voor deze dagopleiding geldt dat je in het bezit moet zijn van een theoriecertificaat. Dit certificaat dien je op eigen kracht te behalen en er kan niet voor getraind worden samen met een instructeur. Het duurt ongeveer vier tot vijf weken weken voordat je rijexamen kunt doen voor het AM-rijbewijs.

Hoe plan ik mijn theorie-examens in?

Al je theorie-examens worden afgenomen door en bij het CBR. Hiertoe plan je zelf online een moment in bij het CBR. Om in te kunnen loggen wordt je DigiD gevraagd en na aanvraag dien je rekening te houden met een wachttijd van circa twee weken. Momenteel kost de deelname aan een theorie-examen ongeveer 30 euro (op moment van schrijven). Voor zowel het B-rijbewijs voor de auto als het AM-rijbewijs voor de bromfiets zijn verschillende theorieboeken beschikbaar. Voor het B-rijbewijs kun je bovendien een online cursus volgen bij verschillende instanties.

Ik ben lid van de ANWB, levert dit korting op mijn rijlessen op?

De ANWB werkt voor haar lesmethode samen met lokale rijscholen en rijinstructeurs. Zij fungeren in feite als franchise-ondernemers voor de ANWB. Daarom kan er niet zomaar korting worden geboden op rijlessen volgens de lesmethode van de ANWB. Als je je lidmaatschapskaart meeneemt naar de proefles kun je met de lokale rijschool of rijinstructeur overleggen of korting op de lesmethode mogelijk is.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een herexamengarantie?

In de proefles voor de lesmethode van je rijs school wordt er een advies gegeven waarvan de examineur denk hoeveel lessen je nodig bent voor het halen van je eerste rijexamen. Onder bepaalde voorwaarden geeft de ANWB een herexamengarantie wanneer je het eerste rijexamen niet behaalt en daarom een herexamen nodig hebt. In dat geval worden de kosten voor het herexamen vergoed door de ANWB. De specifieke voorwaarden vind je op de speciale webpagina over de herexamengarantie.

Is het mogelijk om een spoedcursus te volgen voor het motorrijbewijs?

Het motorrijbewijs wordt het A-rijbewijs genoemd en bestaat uit twee gedeeltes. Het gedeelte AVB behelst voertuigbeheersing, terwijl het gedeelte AVD verkeersdeelname behelst. Voordat je met de AVD kunt starten, moet je eerst de AVB behaald hebben. De rijschool biedt hiertoe helaas geen spoedcursus meer aan. Zodra je geslaagd bent voor de AVB kun je een examen aanvragen bij het CBR voor de AVD. Hiervoor geldt doorgaans een wachttijd van drie tot vijf weken. In de tussentijd bereid je je aan de hand van extra lessen voor op het examen in de AVD.

Als ik nog geen rijervaring heb, krijg ik mijn eerste les dan in een simulator of op de weg?

Een aantal vestigingen die de lesmethode aanbieden beschikken over een eigen simulator. De eerste les die je bij deze vestigingen volgt zal bij deze vestigingen bestaan uit een oefening in de simulator, zolang je nog geen rijervaring hebt. De betreffende vestigingen staan onder meer in Amsterdam, Breda en Tilburg. Bij overige vestigingen zal je wel de weg op gaan bij de eerste rijles.